Miért válaszd a Casio számológépeit?

A Casio név hallatán legtöbbeknek a karórák, szintetizátorok, vagy a minden igényt kielégítő tudományos számológépek jutnak eszükbe. Azonban tudod, honnan ered a sikersztori?

Minden Kashio Tadaóval kezdődött, a japán fiatalember pedig egyben magyarázat a márka elnevezésére is. Ő a háború előtt és alatt esztergályosként dolgozott, de jó technikai érzéke miatt főnöke beiratta a Wasada politechnikumba, amely ma Wasada Egyetemként üzemel. A háború után családi vállalkozásként, három öccsével együtt kezdett különféle termékek kifejlesztésébe, ahol már rögtön az első, az úgynevezett gyűrűszipka is siker lett.

Később aztán Kashio elektronikai tanulmányait is kamatoztatta. 1949-ben egy tokiói kiállításon testvéreivel együtt egy új termékre, az elektronikus számológépre lettek figyelmesek, és úgy határoztak, hogy megalkotják saját kalkulátorukat. A korábbi változatok mechanikusan működtek, fogaskerekek révén, Kashioék változata azonban relés volt, ahol egy tekercsen keresztülhaladó áram elektromos mezőt indukált, mely elmozdította a közepén található vasmagot. Ezáltal az elektromos energia mozgási energiává volt alakítható. Így született meg Japán első elektromechanikus kalkulátora, tekintélyt parancsoló, íróasztalnyi mérettel, és meg is alakult a Casio Computer Co., Ltd.

A Casio azonnal fontos szereplőjévé vált a japán számítástechnikai iparnak, az 1961-ben kiadott Casio TUC Compuwritert a szakirodalom az irodai számítógépek elődjének tekinti. A cég a későbbiekben is fontos szerepet töltött be, hozzájuk köthető például a világ első zsebszámológépe, a Casio Mini, 1972-ből. A számológépek készítése és forgalmazása ekkorra már 100 milliárd yen értékű üzletág volt. Havi 100 ezer darabot gyártottak belőle, de a hatalmas kereslet miatt hamarosan kénytelen voltak 200 ezerre emelni a kapacitást.

A vállalat emellett a hetvenes évek elején kezdte meg kutatásait egy akkor még ismeretlennek számító kijelzővel, amit folyadékkristályosnak (liquid crystal), rövidebb nevén LCD-nek neveztek. Céljuk az új kijelző számológépekben és apró számítástechnikai berendezésekben való használata volt, a többi pedig ma már történelem…

Napjainkra a Casio megkerülhetetlen tényezővé és világszerte ismert, globális márkává vált. Ennek jele az is, hogy gyakorlatilag nincsen olyan magyar osztályterem, ahol ne találnál egy Casio tudományos számológépet. De mi is a népszerűségének oka?

Először is, ezeket garantáltan elfogadják mindenhol, az órákon és vizsgákon egyaránt. Egy felmérés szerint a válaszadók több mint fele Casio számológépet használ az iskolában. A gimnáziumi oktatásban elengedhetetlen a tudományos számológép használata, mely később az egyetemen is hűséges társként szolgál.

A magyar pedagógusok külön kiemelik az új FX-991 CEX típust, mely még táblázatok kezelésére is alkalmas, valamint praktikusan jeleníti meg a paramétereket, valamint képes integrálás, differenciálszámítás, valamint statisztikai műveletek elvégzésére. Egy tanárnő egyenesen „a legtöbbet tudó iskolai számológépnek” nevezte, mely a matematikai műveletek mellett fizika- és kémiaórákon is hasznos a beprogramozott fizikai állandók, és a periódusos rendszer miatt.

Azonban nem kell attól tartanod, hogy nehéz kezelned ezt a sok funkciót. A Casio ugyanis egy rövid útmutatót kínál a tudományos számológépekhez, valamint oktatóprogramot és szoftvereket is. Mindez része az úgynevezett GAKUHAN programnak, melynek célja olyan oktatási rendszer kialakítása, amely lehetővé teszi minden tanár számára, hogy tudományos számológépek segítségével tudjon tanítani. Emellett pedig olyan anyagok létrehozása, amelyek támogatják a tanárokat a matematika oktatásában, a tudományos számológépek segítségével.

Nekünk a Casionál küldetésünk, hogy ösztönözzük a tanárokat a tudományos számológépek használatára. Szeretnénk támogatni azokat a humán erőforrásokat, amelyekre a nemzeteknek szükségük van a gyermekek álmainak megvalósulásában, például bejutni a felsőoktatásba, orvossá vagy tanárrá válni.

Válaszd Te is a Casio tudományos számológépeit, és juss egy minden igényt kielégítő megoldáshoz, melyre hosszú évekig támaszkodhatsz!